Xerrada 28/06/2017, Centre Cívic La Sedeta

Ens trobem una trentena de persones, entre les quals hi ha membres del Moviment Popular de Gràcia, professionals sanitaris, membres de l’Associació de cuidadors i gent del barri.
Fem una rotllana i comença la xerrada Anna Martínez, infermera de l’Hospital Clínic profundament coneixedora de com s’articula el nostre sistema sanitari. Amb una pissarra i un retolador, ens explica de forma entenedora el model sanitari català actual i n’evidencia la profunda perversió d’aquest. Concretant en el barri de Gràcia, la situació no és molt millor: una EBA, un CAP que pertany a una societat limitada (CAP Larrard, de PAM SL), dos CAP del ICS. Posteriorment, parla el Pako Diaz, metge de família del CAP Larrard. Va arribar a Barcelona des de Bilbao fa més de vint anys, no entenia el model sanitari català i encara no l’entén, com molts de nosaltres. Ens explica la situació en la qual es troba el seu ambulatori: més pressió assistencial, sense substitucions, decisions que passen des del departament de salut als treballadors sense possibilitat d’una mínima negociació… Tots ens sentim molt identificats. Finalment, parla la Nati Castells, treballadora social del CAP Pare Claret. Ens recorda com els determinants socioeconòmics determinen la salut de la població. Ens explica la precària situació en la qual es troba molta gent gran del barri: barreres arquitectòniques, soledat… Posa de manifest les poques residències públiques que hi ha, amb llistes d’espera de fins a quatre anys, la gestió discutible d’aquestes, així com la precària situació de molts centres sociosanitaris, quasi tots ells consorcis.
Finalment, s’obre el torn lliure de paraula i es plantegen dues preguntes: quin model sanitari volem i com el podem aconseguir.
Anna Martínez planteja una iniciativa molt ambiciosa: intentar derogar la Llei d’Ordenació Sanitària de Catalunya (LOSC) del 1990, que va configurar al CatSalut com l’agent comprador dels serveis sanitaris a diferents proveïdors d’una xarxa de serveis d’assistència sanitària de variada titularitat i formes de gestió (pública, semi-pública o privada)
Surten més idees interessants i ens queda clar que per canviar les coses, tant els professionals com la població, ha de tenir tota la informació sobre com es gestionen els recursos sanitaris, al seu abast, que hem de promoure reunions entre sanitaris i la gent del barri i que la gent del barri hauria de poder participar activament en la gestió dels CAP.
Un company de l’Associació de Cuidadors ens convida el pròxim 5 de juliol a participar en una xerrada per crear una xarxa de cures al barri.
És un bon començament per canviar les coses.

Anuncios

Un comentario sobre “Xerrada 28/06/2017, Centre Cívic La Sedeta

Agrega el tuyo

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: