Teixint xarxa: xerrada al Districte Horta-Guinardó (Barcelona)

La trobada tenia data des de feia setmanes. L’objectiu era parlar de curar i cuidar a la gent gran. Ens apleguem sota aquest eslògan associacions i cuidadors del barri d’Horta-Guinardó, a Barcelona ciutat.

Membres de l’Associació de Cuidadors i Familiars, també de la plataforma Familiars Residències en LLuita, la regidora de la CUP-Capgirem Barcelona i 5 membres de Rebel.lió Atenció Primària (alguns d’ells treballadors al CAP de la zona).

Tot i ser un divendres de juliol, la sala pràcticament s’omple. Estem al Casal d’Entitats Mas Guinardó, equipament municipal on també ens assabentem que hi ha problemes d’encoberta privatització d’espais. Al final sembla una pràctica comú arreu del país.

⁠⁠⁠⁠La xerrada comença situant la problemàtica dels cuidadors familiars. S’exposen les dificultats per a dur a terme una feina solitària, gens reconeguda, feminitzada i a la que s’hi arriba sense preparació ni vocació. La Marta Torruella posa veus a tantes persones que diàriament assumeixen la cura de familiars dependents. Reclama un cop més reconeixement i formació que sigui compatible amb la tasca de cuidar (situació, avui per a avui, molt allunyada de la realitat). A tall d’exemple, pren la paraula una dona membre de l’associació per explicar la seva experiència com a cuidadora (concretament de la seva mare) i com la seva situació va complicar-se en enmalaltir ella mateixa. L’associació va recolzar-la en aquell moment i ara ella pren part activa en el projecte.
En segon lloc, els membres de Rebel.lió Atenció Primària inicien la ponència resumint l’evolució del sistema de Salut Públic català des de la reforma de l’Atenció Primària (anys 80) fins ara. Es fa una pinzellada sobre les diferents formes de contractació d’empreses que estan convivint actualment a dins del servei català de salut i com la previsió que sembla intuïr-se (en relació a l’Avantprojecte de LLei de fórmules de gestió de l’assistència sanitària) és que la privatització avanci de forma regulada encara més dins del sistema públic de salut. També s’explica quina és la inversió actual (i en els darrers anys) que els diferents departaments i el ministeri de Sanitat han fet en Atenció Primària en relació a l’Atenció Hospitalària Especialitzada.

Posteriorment, els membres de Rebel.lió Atenció Primària expliquen com va néixer el moviment i quins són els objectius que persegueix. S’acaba l’exposició amb una visió més local de les mancances del l’Atenció Primària al mateix barri d’Horta-Guinardó detallant-ne, principalment: les demores en urgències a l’Hospital de Sant Pau, la manca d’eficiència del servei de Rehabilitació de zona (privatitzat) i els problemes en les plantilles professionals del Centre d’Atenció Primària per manca de cobertures i contractes precaris.

És el torn de la regidora de la CUP Maria Rovira que fa una exposició de la posició del seu grup polític a dins de l’Ajuntament de Barcelona en relació a la defensa i reconeixement de les persones que es dediquen a la cura de la gent gran. Detalla les diferents línies que ha utilitzat el grup per a defensar els col.lectius implicats i encoratja a mantenir la pressió cap a l’administració en tots els camps que s’estan duent a terme actualment. Finalment manifesta el seu suport a totes les iniciatives que es presenten a la taula.

Per acabar, prenen la paraula els membres de la plataforma Familiars Residències en Lluita. Expliquen de forma detallada quina ha estat la problemàtica al barri en relació amb les cinc residències per a la gent gran des que aquestes són gestionades per una empresa privada. Refereixen que, tot i ser residències públiques la gestió de les mateixes és privada i això ha incidit directament en el deteriorament dels serveis així com en la retallada de personal. Actualment han aconseguit el compromís de la conselleria per revertir la situació gràcies a la pressió exercida des de

Un cop finalitzades les exposicions dels ponents, es passa la paraula als assistents que fa estona que frisen per poder fer preguntes i expressar les seves opinions.

Durant aproximadament hora i mitja la participació entre ponents i oients és fluïda. Apareixen idees per aglutinar el malestar de tots i propostes concretes per dur a terme passat l’estiu.
En resum, les mancances de l’administració en els serveis públics que tenen cura de la gent gran són el factor comú de diferents lluites. Es proposa aglutinar-ho tot sota l’estructura de la xarxa de cures. En continuarem parlant a finals d’agost

Rebel.lió Atenció Primària aprofita la trobada per establir vincles i contactes amb les associacions veïnals i col.lectius d’afectats que tenen molts punts en comú amb les reivindicacions del moviment.

A partir d’aquí, seguirem treballant en xarxa.
Rebel.lió Atenció Primària no fa vacances.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

antonioarenasramirez

A fine WordPress.com site

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: