Vaga Atenció Primària: Declaració RP

Barcelona, 14 de novembre de 2018

Rebel·lió  Atenció Primària (RAP), volem  manifestar el nostre suport a  la vaga de metges d’Atenció Primària (AP) que  ha convocat Metges de Catalunya per a l’última setmana d’aquest mes.
L’AP també la formen  el conjunt  de professionals  que pateixen  les conseqüències de les pèssimes condicions de treball, pel que sol·licitem a la resta de sindicats amb implantació a AP, que se sumin a la vaga en defensa d’una AP pública, forta i de qualitat, que és la que ha demostrat des de fa molts anys, que millora la salut de la població.

Davant la inacció i declaracions buides de la Conselleria de Salut en relació a la greu crisi de l’AP (fonamentalment des de les retallades de 2010) han estat moltes les peticions i propostes que ha fet RAP, que han quedat sense resposta i no han estat ni escoltades, ni ateses evidenciant un clar menyspreu de la Conselleria envers l’AP:

En 2017 vàrem signar el manifest Enfortim l’Atenció Primària conjuntament amb altres entitats com Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Societat Catalana de Medicina de Família i Comunitària (CAMFIC), Marea Blanca de Catalunya, Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC), Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), i Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC). En el manifest exposàvem el greu deteriorament a què s’ha sotmès l’AP i es feien 4 demandes concretes que, en la nostra opinió, són absolutament necessàries perquè l’AP pugui complir amb el paper que professionals i ciutadania mereixen:

  1. Augment del pressupost destinat a l’AP al 20% (2018) i fins al 25% (2021), seguint les directrius que marca l’OMS com desitjable. Entenem per AP els Equips d’Atenció Primària (EAPs).
  2. Recuperació del personal dels EAPs. Recuperar el 100% del pressupost de les substitucions. Compromís d’un pla d’augment de personal per a l’atenció primària en els propers 4-5 anys, arribant als 5.000 treballadors nets
  3. Fer de l’AP en veritable eix del sistema sanitari públic. Acabar amb les direccions conjuntes de primària i hospitals. Cal que la primària estigui liderant tots els plans, guies, codis, protocols, rutes assistencials o similars Totes les primeres visites de l’atenció especialitzada hospitalària han de ser gestionades per l’atenció primària. Acabar amb la fragmentació de l’AP que trenca l’atenció integral de les persones i posa en risc la longitudinalitat i la continuïtat assistencial (àmpliament avaluades com característiques eficients i necessàries en l’abordatge i l’atenció a la salut de les persones)
  1. Dotar els EAPs de lideratges propers i amb autonomia per decidir sobre la seva organització i gestió

5- Planificar agendes assumibles i no carregades amb activitats virtuals sense temps real per desenvolupar-les, i visites acompanyades d’un sistema informàtic laberíntic enfocat a auditar objectius imposats per gestors, amb escàs consens i poc fonament en la gestió clínica

Hem de ser conscients que no hi ha solucions fàcils davant d’un problema tan complicat, per això no n’hi ha prou amb ajustar agendes sense augmentar plantilles, i no es pot augmentar plantilles sense augmentar pressupost, perquè es generarien llistes d’espera inacceptables i més fragmentació, que comporta pèrdua de competències i de pressupost, tot això en detriment de l’assistència que es presta a la ciutadania.

És hora de sumar forces i exigir fets i no paraules. Algunes de les peticions que estem fent no costen diners, i per a altres serà necessari planificar seriosament millores de finançament.

Fa més de 8 anys que els professionals d’AP estem assumint el repte de mantenir la qualitat de la nostra atenció i la seguretat dels nostres pacients tot i les retallades practicades des del Departament de Salut.
En tot aquest temps hem volgut confiar en les promeses fetes des dels diferents interlocutors polítics en relació a situar a l’AP com eix del sistema públic de salut. Ja no podem mantenir més la farsa. Necessitem fets que acompanyin el discurs perquè la situació actual és crítica.
Si no es prenen decisions immediates en relació als 5 punts detallats més a dalt, l’Atenció Primària d’aquest país no serà sostenible i, en conseqüència, tot el Sistema Públic de Salut es veurà malmès.
Hem esgotat totes les vies de diàleg amb els interlocutors polítics per intentar revertir la situació sense èxit fins ara.
És per això ens adherim a la vaga i demanem que sigui una vaga unitària de tots els treballadors de l’AP..

Ens ho juguem tot.

Un comentario sobre “Vaga Atenció Primària: Declaració RP

Agrega el tuyo

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: