Reunió amb el Director General de Professionals del Departament de Salut

Assistents: 

Marc Ramentol, Director General de Professionals del Departament de Salut (DGP)
M Luz Talavera i Meritxell Sánchez-Amat per part de FoCAP
Judith Sánchez i Espe Martín per part de Rebel·lió Atenció Primària (RAP)


Resum: 

(Aquesta trobada representa la continuació de les converses encetades entre FoCAP i RAP amb DGP arrel de la trobada amb la Consellera de Salut en relació a la campanya “Donem vida a la AP”)

La reunió s’inicia exposant al DGP les demandes recollides i manifestades en diferents documents i ocasions per part de FoCAP i RAP en relació a la situació en què es troba l’Atenció Primària (AP) al nostre país.

S’exposen inicialment com a punts principals de discomfort entre els professionals 

 • La manca de professionals (en totes les categories professionals als Centres d’Atenció Primària)
 • Precarietat en les contractacions dels nous professionals: tot i els acords de la vaga de novembre’18, continuen existint noves contractacions de professionals amb continuïtat mensual. El DGP informa que no és possible augmentar el nombre d’interinitats actualment. Per part nostra, expressem que, si no es troba una fòrmula ràpida que abordi la precarietat de les contractacions, serà molt difícil lluitar contra la diàspora actual de professionals temptats per models sanitaris estrangers més atractius en relació als sous, condicions laborals i reconeixement. S’exemplifica l’argument amb la darrera promoció de residents de MFiC de la Unitat Docent de Barcelona. El DGP informa que, actualment, el nostre territori (excepte Barcelona) no és atractiu per formar als nous especialistes en MFiC i això dificulta encara més el fet de trobar professionals pels CAPs.
 • Manca d’il·lusió en molts casos dins dels Equips d’Atenció Primària perquè no hi ha un reconeixement per part de l’empresa de les iniciatives creatives sorgides a dins dels EAPs.
 • Manca de visió específica del que passa a dins dels Centres d’Atenció Primària per part del Departament.
 • Manca de pressupost suficient per l’Atenció Primària
 • Importants dificultats com a conseqüència de la relació desigual entre AP i atenció hospitalària

El DGP ens demana un esforç de concreció i no abordar inicialmente la qüestió pressupostària (la necessitat de dotar a l’Atenció Primària amb el 25% del pressupost de sanitat) ni el necessari canvi de model defensant per FoCAP i RAP desde fa anys.

La presidenta del FoCAP utiitza el document “Accions per abordar el malestar dels professionals de l’Atenció Primària de la salut” realitzat per FoCAP per fer la dissecció dels problemes concrets que necessiten un abordatge urgent per part del Departament i que són els següents: 

 1. Malestar pel menyspreu institucional (ICS, Departament de Salut)
  Totes 4 insistim al DGP que cal vetllar per la longitudinalitat com eix i model bàsic per garantir l’Atenció Primària i, per tant, tot el sistema de salut. En aquest sentit,s’insisteix en què el canvi de model és imprescindible per a qualsevol de les solucions proposades per revertir aquests malestars. I que caldria replantejar-se la creació de tots aquells dispositius que fragmenten l’AP (com ESIC, unitats de fragilitat, sistemas d’atenció domiciliària, dispositius de PADES…) i que no han demostrat ser eficients per abordar els problemes per als quals han estat creats com si ho ha fet l’Atenció Primària.
 2. Malestar pel menyspreu “ambiental” (mitjans, social, cultural). Es proposa prioritzar la participació principal de professionals d’Atenció Primària als mitjans de comunicació quan calgui donar informacions de salut en que els professionals primaristes són experts (grip, onada de calor, ….) tal com ja s’està fent a altres zones
 3. Malestar pel menyspreu d’altres nivells assistencials (atenció secundària). El DGP reconeix que el model sanitari és hospitalocèntric (60% dels professionals estan als hospital i només el 20% a l’Atenció Primària) i que cal revertir aquesta orientació però que és un tema molt costós ja que domina tot el sistema sanitari actual.
 4. Malestar per la manca de direcció-lideratge o, pitjor encara, per una direcció contrària a les necessitats d’atenció de les persones i comunitats i la sostenibilitat del sistema sanitari.
  Es manifesta al DGP que, tot i que el sistema actual d’eleccions de direccions als CAPs ha estat un idea inicialment encertada (organitzat en base a un sistema democràtic i participatiu amb la representativitat de tots els professionals dels CAPs), a la pràctica massa sovint no s’acaben triant els millors professionals ni els més representatius dins dels equips per tal de poder exercir el lideratge que requereix l’Atenció Primària actualment. També hi ha persones ocupant càrrecs amb estils directius autoritaris que desmotiven els professionals. 
 5. Malestar per les condicions laborals.
  En aquest punt, es manifesta el discomfort professional amb les DPOs (eina ja suficientment acreditada com ineficient per reconéixer la qualitat professional i per incentivar els professionals innovadors ni talentosos dins dels equips). També s’aborda la reivindicació sobre EIR, el reconeixement de l’especialitat i la prova competencial a infermeria corroborant una sintonia entre professionals i Departament de Salut en aquest aspecte.
  El DGP informa també de les iniciatives que s’ha pres per augmentar el nombre de places acreditades MIR al territori.
 6. Malestar per la burocratització de les consultes.
  En aquest punt el DGP fa referència a diferents situacions que va detectar en el seu dia de visita a la consulta d’una metgessa de familía i comunitària recentment al CAP Bon Pastor. Confirma que va observar moltíssimes tasques que no haurien de realitzar les metgesses d’Atenció Primària. En les seves paraules: “La primària no està fent el que hauria de fer”.
  En aquest punt, des de RAP li manifestem que, mentre l’accessibilitat a 48h independentment del motiu de visita sigui una premisa impositiva a les direccions dels CAPs, serà molt difícil poder garantir altre tipus d’assistència. El DGP corrobora que el Departament no promou aquesta inmediatesa. També se li demana explicacions en relació a la campanya realitzada pel Departament “Cap al CAP” tot i argumentant que el canvi de model també ha de passar per no medicalitzar a la població.  També s’aborda el malestar professional en relació a la necessitat de fer justificants i incapacitats laborals per processos aguts d’1 dia i es posa com exemple el nombre de treballadors de l’ICS i de la Generalitat que requereixen aquest document per justificar absències que omple les consultes de feines que no tenen valor
 7. Malestar respecte a formació i recerca .
  En aquest punt manifestem al DGP la nostra preocupació per la ingerència de la indústria farmacèutica en les activitats formatives i de recerca dels professionals d’AP i també per la seva presència constant en els Centres d’Atenció Primària. Es demana al DGP una política favorable a la independència dels CAPs de farmaindústria. Es fa una menció especial als professionals d’infermeria i la possibilitat creixent de convertir-se en prescriptores de productes que també tindran importants ingerències de farmaindústria.
  També s’aborda la presència de l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària a les universitats. El DGP explica la proposta sorgida el Fòrum del Diàleg Professional en relació a distribuir als estudiants universitaris en CAPs que hagin estat designats com “CAPs-universitaris” (revertint el model actual que pivota sobre hospitals universitaris i organitzant les rotacions al voltant de SAPs o DAPs-universitàries sense necessitat d’estar representades per un hospital). També s’expliquen altres propostes que hi ha sobre la taula en relació a agilitzar la possiblitat de facilitar la presència de professors adjunts a les univesitats. Un cop més, manifestem la dificultat actual d’acreditar a MFiC com a professors universitaris donats els requisits en relació al barem sol.licitat que es fan molt difícils d’assolir amb una tasca assistencial continuada als Centres d’Atenció Primària que desenvolupen les metgesses de família i comunitària..
 8. Malestars específics dels diferents professionals: infermeres, metgesses, administratives…
  En aquest punt, s’aborda la recent implantació en molts CAPs del sistema de gestió de la demanda aguda per part d’infermeria, la previsió de la prescripció per part d’infermeria i altres aspectes que causen malestar en relació a infermeria (com pot ser la manca de professionals). També se li pregunta al DGP en quin punt està l’estudi sobre assignació d’infermeria que va encarregar-se a un grup de treball interdisciplinar i que fa mesos que va entregar els resultats. Sembla que encara no estan traspassades les dades i per això no es coneixen els resultats
 9. Assignació pressupostària:
  Tot i la intenció del DGP de no abordar aquest tema com prioritari, s’insisteix en la necessitat de dotar l’AP amb un pressupost suficient per poder convertir-la en el centre del sistema sanitari. També es planteja la necessitat de valorar el model donat que augmentar la dotació econòmica per fer el mateix que s’està fent no tindria gaire sentit

 

La reunió finalitza objectivant una sintonia entre el DGP i totes quatre. Ens agraeix la informació facilitada en molts dels temes tractats i ens emplaça a continuar treballant en alguns dels aspectes abordats.

Per part nostra, mantindrem qualsevol canal de comunicació que ens proposi l’Administració Pública però som conscients que calen mesures valentes per afrontar la reforma de l’Atenció Primària i que aquestes mesures obliguen a:

 • L’augment de dotació pressupostària per l’Atenció Primària
 • La recuperació de professionals
 • El canvi de model: passar de l’hospitalocentrisme a un model sanitari més eficient que pivoti sobre l’Atenció Primària.  

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

antonioarenasramirez

A fine WordPress.com site

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: