Reunió al Parlament de Catalunya amb CatComu

08.01.20

Assistents:

Catalunya en Comú: Marta Ribas Frias i  Cristina Bigordà
Marea Blanca: Trini Cuesta, Antonio Ibañez Alonso
Focap: Meritxell Sánchez-Amat
Rebel·lió Atenció Primària: Francisco Alguacil, Esperanza Martín

Resum:

La Marta Ribas fa un resum de la posició del seu partit en relació a la negociació actual de pressupostos que s’està realitzant amb el Govern en el que fa referència a la partida de Sanitat. Priorització de 3 eixos: Salut Pùblica, Atencio Primària i Gènere.
Explica que el seu grup no té capacitat decisòria però que han prioritzat 3 punts principals (en relació a l’Atenció Primària) per tal de facilitar la tramitació de la proposta de pressupostos:

 • Augmentar el nombre de professionals a Atenció Primària (AP)
 • Negociar el Decret d’accessibilitat al sistema de salut
 • Insistir en el reglament que està pendent per fer efectiva la Llei d’universalitat a Catalunya.

1.-Augment de nombre de professionals AP:

Negociació de CatComú amb el Govern:

CatComú ha sol.licitat 850 nous professionals a AP.
Coincideixen tots els reunits en la dificultat per a obtenir dades fiables en relació a les necessitat de recuperació de professionals a l’atenció primària atesa la manca de transparència en les dades publicades pel Departament.
La Marta informa que el Govern ha explicat que existien 450 especialistes hospitalaris que fins ara depenien del pressupost d’atenció primària i que, en jubilar-se i seguint amb la reforma de la RAE, han passat a dependre del pressupost de l’Atenció Hospitalària.
En relació als metges de contingent o zona també han suposat una dificultat per equilibrar les xifres atès que suposaven una tasca assistencial teòrica del 33% per tant, la jubilació d’aquests metges ha suposat la reconversió de cada 3 places en 1.

El desglossament dels 850 nous professionals sol·licitats comprendria:

 • Metgesses de família i comunitària
 • Infermeres
 • Pediatres
 • Professionals d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR)
 • Professionals per les Unitats de Salut Internacional
 • Professionals administratius de Gestió i Serveis (GIS)

Proposen també promoure la consolidació de places (evitant la contractació precària).
La proposta del Govern inclou sol·licitar un increment de places MIR de MFiC al territori.

2.-En relació a la defensa de l’AP per part del grup CatComú:

La Marta explica que ha estat un any de poca activitat concreta per part del govern però que, arrel de la vaga de novembre’18, l’atenció primària ha estat molt present en els debats parlamentaris.
Focap, Marea Blanca i RAP expressen a la diputada que:
Cal un canvi de discurs en les intervencions que fan els polítics en relació a l’AP: si realment creuen que l’AP ha de ser la base dels sistema de salut públic cal contrarestar el bombardeig constant que hi ha als mitjans de comunicacions i per part dels diferents grups polítics en relació a les proeses aconseguides per l’atenció hospitalària sense que apareguin mai noticies similars (o discursos per part de representants polítics) sobre l’atenció primària.

Cal plantejar al Govern:

 • Impulsar mesures valentes que desburocratitzin les consultes d’atenció primària (es posa com exemple la necessitat de sol·licitar justificant mèdic o incapacitat laboral des del primer dia d’absència per motiu de malaltia i es recorda que la pròpia Administració Pública és qui ho exigeix als seus treballadors).
 • S’insisteix en moltes mesures (recollides en diferents documents elaborats per FoCAP i expressades en reunions prèvies en diferents fòrums amb partits polítics i del Govern) que no suposen inversió pressupostària i que millorarien les condicions de treball als Centres d’Atenció Primària.
 • Es torna a explicar que l’atenció primària és aquella prestada pels equips d’atenció primària, és a dir, la metgessa i infermera referents del pacient. No s’han d’incloure dins del concepte d’atenció primària dispositius que són de suport a l’atenció primària com PADES, ASSIR, ESIC, unitats de suport a pacient fràgil liderades per geriatres, entre d’altres, perquè no formen part del nucli de l’atenció primària. La potenciació d’aquestes unitats suposa una fragmentació en l’atenció als pacients que no s’ha demostrat que millori la salut de la població atesa i que, a més, suposa un augment de la despesa. S’informa que, a més, les avaluacions que es fan d’aquestes unitats només mesuren satisfacció i que caldria valorar la necessitat de revertir iniciatives que no només no milloren l’atenció dels pacients sinó que, a més, no són cost/efectives.
 • Valorar l’acord de vaga que va permetre fer “peonades” (doblar torns per suplir absències i manca de professionals) que deteriorn la longitudinalitat en l’atenció als que és la base de l’atenció primària i el que ha demostrat millorar la salut de la població atesa.
 • Revisar la despesa farmacèutica: s’insisteix en la medicalització de la societat i els sobrediagnòstics i la necessitat de revertir aquest model desde tots els fòrums.

3.Decret d’accessibilitat:

S’està elaborant en aquests moments.

La Marta explica que la proposta inclou dividir els motius de consulta dels pacients en demorables/no-demorables/ urgents per poder classificar el tipus de visita.
Tots els reunits insistim a explicar que les classificacions són un parany, que el que cal és garantir l’accessibilitat a l’equip d’atenció primària referent (metgessa de família i comunitària i infermera).

4.-Llei de contractes de serveis a les persones (“Llei Aragonés”)

La Marta informa que la Llei ja està en pràcticament tancada (només queda una ponència) i que sortirà endavant tot i la manca de suport del seu grup.
Probablement s’aprovi al ple del mes de febrer.
Explica que, pel seu grup, suposa una oportunitat perduda de poder ordenar la contractació de serveis.

 

El dimarts 14, continuem les reunions al Parlament amb els grups parlamentaris Ciutadans i PSC.
#nofemvacances
#laprimariajanocalla

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

antonioarenasramirez

A fine WordPress.com site

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: