Reunió al Parlament de Catalunya amb PSC i Ciutadans

14.01.20
Reunió amb PSC

Assistents:

PSC: Assumpta Escarp
Marea Blanca: Trini Cuesta, Antonio Ibañez Alonso
Focap: Gemma Torrell, Ivan Soriano
Rebel.lió Atenció Primària: Francisco Alguacil, Elio Conesa
La Capçalera: Rocío de Paz

 

Resum

1.-Qüestions generals:

La diputada Assumpta Escarp informa que durant aquesta legislatura només s’ha aprovat la Llei de Salut Pública fet que tradueix una important paràlisi del Govern.

També expressa la seva opinió en relació amb el Foro de les Professions i l’ENAPISC en el sentit que cap de les dues iniciatives han servit per promoure millores en l’Atenció Primària i que existeix una gran inèrcia i una manca de polítiques sanitàries actives.

2.-Negociació de pressupostos:
La diputada confirma que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) els està negociant amb Catalunya En Comú (CEC) i que el seu grup parlamentari no té informació. Confirma el què ja vam parlar amb la diputada Marta Ribas la setmana passada: un cop siguin aprovats pel comitè executiu, passaran a tramitar-se al Ple i que això pot fer que s’allarguin fins a finals de març.

Els números:
Durant els dos anys que hi ha hagut pròrrogues pressupostàries, s’han destinat a salut 8.900M€. Despesa real en 2019: 10.400M€.
S’arrossega un dèficit de quasi 2.000M€ dels quals 1.000M€ corresponen a despesa farmacèutica.
(Els pressupostos de 2019 són prorrogats del 2017 amb 10.400M€ de despesa i un dèficit de 1.000 M€ en farmàcia).
La proposta actual del govern suposa un augment en 900 M€ respecte al 2017 (9.800M€) però mancarien 600M€ per arribar a la despesa de 10.400M€ (16%)

  • Aspectes ineficients a millorar en Sanitat per evitar el dèficit: 

Donat que el pressupost en sanitat sempre és deficient, caldria ser valents i abordar les bosses d’ineficiència del sistema. 

Proposen abordar el frau fiscal i l’economia submergida i quantifica el benefici, incidint en aquests punts, d’aproximadament 16.000M€.
En aquesta línia, apuntava dos punts: farmàcia hospitalària (va parlar en relació amb els  fàrmacs oncològics) i pròtesis.
La diputada proposava crear una central de compres per poder negociar el preu d’aquests productes. 

Tots els presents vam aprofitar per recordar-li que aquest punt estava molt vinculat a què la formació continuada dels professionals està segrestada per la indústria i hi ha evidència de la seva influència en la prescripció, el volum de pacients oncològics en assajos clínics als hospitals públics i el volum de proves complementàries  que suposaven com a despesa afegida al seguiment habitual d’aquests pacients, a banda del temps dedicat de professionals públics a aquesta recerca promoguda per les farmacèutiques.
Finalment, es va referir al fet que es deixaran d’ingressar aproximadament 1.000M€ per part les Mútues. 

3.-Seguiment dels acords de vaga nov’18 i defensa de l’AP:

S’exposa a la diputada que les llistes d’espera han continuat empitjorant tot i l’acord de sortida de vaga.
La longitudinalitat, qualitat indispensable per garantir una Atenció Primària de qualitat, actualment continua empitjorant per la manca de professionals.
S’insisteix en el fet que cal un augment de professionals a les plantilles dels Centres d’Atenció Primària i canvis organitzatius, donat que només la limitació del nombre de visites a les agendes no pot solucionar els problemes.
Se li expliquen novament les mesures que no suposen augment de despesa econòmica i que millorarien les tasques que es realitzen a les consultes d’Atenció Primària desburocratitzant-les (per exemple: la gestió de les incapacitats laborals, la realització de certificats mèdics, les visites generades pels problemes de desabastiment de fàrmacs a les farmàcies…)
Els assistents informen la diputada de les greus conseqüències de l’actual medicalització de la societat i la iatrogènia que comporta.

4.-Demanda amb relació a les plantilles de professionals en els Centres d’Atenció Primària:

Tots els reunits informen la diputada de la manca de professionals als CAPs, que s’estan realitzant contractacions actualment a metges sense especialitat via MIR en alguns CUAPs i que persisteixen els contractes precaris tot i els acords signats en la sortida de la vaga’18. 

5.-Llei de contractes de serveis a les persones (“Llei Aragonés”):

La diputada explica que l’opinió del seu grup és que crea inseguretat jurídica tot i els canvis importants que s’ha realitzat en el procés de tramitació de la llei.

Opina que és una llei innecessària perquè existeix una llei prèvia prou amplia com és la Llei de Contractació del 2017.
La diputada va explicar que cal una Llei de concertació de serveis socials. Tots els presents vam coincidir en el diagnòstic.
I va concloure que la seva sensació és que la llei no compta amb majoria avui dia i que el seu grup votarà en funció de com quedi el text final.

___________________________________________________

Reunió amb Ciutadans

Assistents:
Ciutadans C’s: Jorge Soler
Marea Blanca: Trini Cuesta, Antonio Ibañez Alonso
Focap: Gemma Torrell i Ivan Soriano
Rebel.lió Atenció Primària: Francisco Alguacil, Elio Conesa
La Capçalera: Rocío de Paz

 

Resum:

1.-Qüestions generals:

Expressem quin és el nostre model d’AP, posant èmfasi en el fet que no tot el que diu l’ICS que és AP ho és. Expressem el nostre rebuig a la proliferació de dispositius que parasiten l’AP, són ineficaços, i que acaben per endur-se’n part important del pressupost. Parlem de longitudinalitat, continuïtat … termes que el diputat coneix perquè és metge de família i comunitària.

El diputat expressa que no veu un canvi de model cap a la AP i que, en tot cas, li sembla que hagués estat més factible amb l’exconseller T. Comin que amb l’actual consellera Alba Vergés.
Ens informa que han presentat en 2 ocasions una moció amb relació a les llistes d’espera però que el Govern no és permeable a aquesta qüestió.
Com en el cas del PSC, el seu grup opina que l’ENAPISC no ha servit per res i que no es pot entendre que no hi hagi representació en l’Estratègia de les entitats que representen l’Atenció Primària.
També ha manifestat la seva oposició a les Gerències úniques (Atenció Primària-Atenció Hospitalària) i proposa emmirallar-nos en l’AP britànica amb relació a que l’atenció hospitalària depengui de l’AP.
Comentem que les expectatives d’un canvi de model, que serà complex i llarg, no poden servir d’excusa per no fer res ara, perquè hi ha qüestions molt urgents (plantilles, pressupost, burocràcia, reorganització interna dels EAP…). Recalquem totes aquelles que no costen diners i que es poden implementar ja si hi ha voluntat política de fer-ho
El diputat expressa que no té clar que aquest canvi sigui sostingut pels professionals dels centres

2.-Negociació dels pressupostos:
El diputat explica que no té informació sobre la quantitat que es destinarà a AP en la negociació actual de pressupostos i opina que la intervenció del president Quim Torra en relació amb que  “el 25% de l’augment del pressupost anirà a AP” va crear confusió al cometre, segons el seu parer, un error”.

Sobre el pressupost prorrogat des de 2017 per Sanitat són uns 8.000M€ (8.900) prorrogat des de 2017, però el Govern reconeix que la despesa en Sanitat és de 10.000M€ (10.400) (és a dir, el deute acumulat són 2000M€) Això vol dir que, quan prometen que augmentaran aquest  pressupost del 2020 en 2.600M€..si tenim en compte el deute acumulat, quin serà doncs l’increment real? En relació amb els números, sembla clar que no hi haurà cap increment.
Referent al pressupost que està executat, té dubtes que en canviïn la distribució per la qual cosa no confia que pugui haver-hi un augment significatiu a l’AP.

3.-Seguiment dels acords de vaga nov’18 i defensa de l’AP: 

Per a nosaltres, els acords de sortida de vaga no només no són la solució als problemes de l’AP, sinó que els empitjoren perquè s’allarguen les llistes d’espera dels metges de família i es perd la longitudinalitat. Són mesures que haurien d’haver anat acompanyades d’altres, com pressupost, plantilles i canvis organitzatius

El diputat explica que no va entendre el document de sortida de la vaga nov’18 perquè no suposa un acord que dignifiqui l’AP i promou les hores “extres”.
Amb relació a la demanda dels moviments en defensa de l’AP que cal fer un canvi de model, refereix que és un tema que fa massa temps que s’escolta però sense cap estratègia clara a seguir. Sota el seu parer, el canvi de model centrat en l’AP ha de ser transversal, amb consens polític, social i professional (societats científiques, entitats, Col·legis, etc).

4.-Llei de contractes de serveis a les persones (“Llei Aragonés”):
Confirma el que ja han dit les diputades de CatComú i PSC: el text final té poc a veure amb el text inicial. Hi ha hagut moltes modificacions. En Jorge Soler creu que no limita la contractació a entitats amb ànim de lucre i que la Ley de Contratación de 2017 (estatal) era suficient.

 

#nofemvacances
#laprimariajanocalla

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

antonioarenasramirez

A fine WordPress.com site

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: