Enfront de la nova data d’examen de la convocatòria TSOCIAL-LLIURE-2019

La resposta dels Equips d’Atenció Primària (EAP) enfront la pandèmia de la COVID19 ha estat exemplar. El sobreesforç psíquic, físic i emocional que hem patit totes les professionals no és gens menyspreable. D’altra banda, no es poden obviar les conseqüències socials que ha portat aquesta situació a molts dels nostres pacients. 

Les treballadores socials sanitàries (TSS) han estat, com sempre, una part essencial en la detecció de les necessitats de la nostra població.  A mesura que avançava la pandèmia s’han convertit en peça clau per coordinar les xarxes comunitàries de cada poble i cada barri amb els seus EAP. Aquesta feina ( tant sovint invisibilitzada ) ha estat imprescindible. Les seves actuacions, un cop més, ens han permès agilitzar la presa de decisions des dels CAPs facilitant el fet de poder donar una resposta adequada a la situació d’emergència sociosanitària . 

Com a membres dels EAP, les TSS presenten a hores d’ara símptomes d’important desgast físic i emocional. En aquest context, hem vist publicada la convocatòria de la prova ajornada de la darrera Oferta Pública d’Ocupació per 115 places de TSS a l’Institut Català de la Salut (ICS).

La seqüència dels fets és la següent: 

El dia 15 de març , just a l’inici de la pandèmia, es va haver d’aplaçar la prova inclosa a aquesta convocatòria per mesures de seguretat. Moltes companyes havien ja perdut dies de vacances per poder-les preparar amb garanties. Feia 12 anys de la darrera convocatòria d’oferta pública per les TSS (realitzada l’any 2007) i és per això que la necessitat de treure un bon rendiment va fer que moltes TSS es preparessin de valent (amb el desgast psíquic i emocional que es pressuposa d’un examen com aquest).

La causa de l’ajornament va ser l’existència d’una situació d’excepcionalitat en relació a la pandèmia. Totes les TSS han treballat de valent als seus equips durant aquestes setmanes. La situació al territori a hores d’ara no és ni molt menys estable en relació a la COVID19 (amb l’existència de nous brots pràcticament a diari que obliguen a prendre noves mesures per evitar contagis). 
En aquest context, fa una setmana que l’ICS va publicar la nova convocatòria de la prova ajornada. La nova data ha estat octubre de 2020. L’elecció d’aquesta nova data suposa obviar no només la possible situació epidèmica de rebrot que es pugui viure arrel de la COVID19 sinó també la necessitat de descans de les treballadores. Tenint en compte que totes les convocatòries d’oferta pública d’ocupació arreu d’Espanya s’han aplaçat per l’any vinent, no entenem la decisió de l’ICS d’emplaçar el nou examen en aquestes dates.

És per això que Rebel·lió Atenció Primària demana l’ajornament de la prova fins al 2021 i subscriu la reclamació presentada pel col·lectiu de TSS dirigit a la Unitat de Selecció i Provisió de l’ICSS amb data de l’1 de juliol (✻).

Les professionals que treballen als EAP necessiten estabilitat laboral. Però, per fer-ho, és imprescindible que l’accés a les places es produeixi en les millors condicions físiques i emocionals que requereix una convocatòria d’oferta pública d’ocupació. I ara per ara, la situació socio-sanitària del país està clar que no ho permet.

______________________________________________________________________________

(✻) Escrit de les Treballadores Socials

Amb aquest escrit volem expressar el nostre desacord amb la planificació de la prova de la convocatòria lliure de treballadors socials sanitaris (TSS) de la convocatòria TSOCIAL-LLIURE-2019 per al setembre /octubre de 2020, així com demanar posposar la convocatòria d’examen al 2021, degut als següents motius: 

  • La data d’examen estava posada per al 15 de març de 2020. El 9 de març, 6 DIES ABANS, degut a la pandèmia, es desconvoca. No cal dir la frustració que va suposar després de mesos i mesos d’estudi, i en alguns casos, anys. S’ha d’afegir que moltes de nosaltres havíem demanat vacances per poder estudiar i poder anar ben preparades. 
  • La pandèmia ha suposat per a nosaltres un sobreesforç físic, mental i emocional que ha paralitzat la continuïtat en l’estudi i ens ha minvat les forces. L’esgotament ha estat diferent en funció de l’àmbit en el que treballéssim: per a les companyes que treballen en residències, la sobrecàrrega en tots els sentits ha sigut brutal. 
  • L’ICS, després d’analitzar el que ha passat i preveient una segona onada a la tardor, “aconsella” als seus professionals que s’agafin les vacances abans del 30 de setembre, per tal de comptar amb tots els seus efectius davant un més que probable rebrot (no hi ha hagut cap pandèmia coneguda en què, sense vacuna ni tractament i amb una immunització en la població tan baixa com la que tenim, no s’hagi donat un rebrot). 
  • L’ICS, en un exercici de sentit comú, posposa tots els congressos, jornades i tallers programats per al setembre/octubre de 2020, fins al 2021. 
  • Després de no tenir cap convocatòria des del 2007, no ve d’esperar el temps necessari perquè el nostre col·lectiu estigui recuperat després de treballar en tota la situació de la covid-19 i pugui enfrontar les oposicions havent-se recuperat. 
  • Les convocatòries d’oposicions de treball social d’altres àmbits que es van paralitzar fins que sortís la normativa europea estan previstes per al març de 2021. 
  • Volem comunicar la necessitat de poder fer vacances per tal de poder recuperar-nos de la situació més difícil i esgotadora que hem hagut de patir en la nostra carrera professional. 
  • Veiem un risc important que la convocatòria s’hagi de tornar a desconvocar, amb tot el que suposaria de frustració i més esgotament encara per a la gran majoria de nosaltres, havent d’enfrontar-nos de nou a la pandèmia amb unes forces molt minvades. 
  • El possible rebrot ho és per a tots els ciutadans i, amb aquests, els professionals com a possibles afectats, sent per tant un risc que en el mateix període es convoqui la data d’examen. 

I tenint en compte l’ampliació fins al 31 de desembre de 2021 del termini per als processos d’estabilització d’ocupació pública establertes pel decret-llei de 23 de juny1, demanem que la data de les proves de la convocatòria TSOCIAL-LLIURE-2019 s’ajorni fins l’any 2021. 

Signat: 122 treballadors socials sanitaris 

Barcelona, 1 de juliol de 2020 

1 Real Decreto-ley 23/2020, de 23 de junio, por el que se aprueban medidas en materia de energía y en otros ámbitos para la reactivación económica. «BOE» núm. 175, de 24 de juny de 2020. Article 11. Disponible en línia a: https://www.boe.es/boe/dias/2020/06/24/pdfs/BOE-A-2020-6621.pdf

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: