Ja no podem més

20:56h. Divendres. Missatge al grup de whatsapp dels companys del CAP:

-”Al final marxem ja. Hem aconseguit que només quedin 21 trucades sense fer. Tot un èxit tenint en compte que avui en teníem 375 per fer i érem 4 professionals”

S’inicia immediatament una cadena de respostes plenes d’emoticones donant l’enhorabona a les companyes. El suport entre totes nosaltres en acabar el dia és el que ens permet aguantar el desbordament que estem vivint als Centres d’Atenció Primària en aquests darrers mesos. Però ben aviat, això no serà cap consol.

A Catalunya (i a la resta del país) l’Atenció Primària no pot més. I aquesta ha deixat de ser una frase retòrica per convertir-se en un perillós avís: estem a punt de col·lapsar.
En els darrers mesos, els CAPs han anat assumint de forma accelerada i exponencial, un augment de la seva activitat habitual adaptant-se de forma vertiginosa a cadascuna de les situacions que s’han anat produint a conseqüència de l’arribada del SARS-Cov-2 al nostre país. 

La situació d’emergència sanitària que viu el país ha obligat a prendre decisions urgents a dintre dels equips per poder donar resposta als canvis d’escenari que s’han anat produint al nostre voltant. Tot aquest procés s’ha desenvolupat sense augmentar les plantilles ni comptar amb gaire més recursos que els que ja teníem (més aviat al contrari). La pandèmia ha provocat baixes entre els professionals dels equips (provocades pel contagi) i disminució del personal que ha començat a gaudir dels seus permisos vacacionals durant l’estiu sense que s’hagin pogut suplir les absències.

Acabades les vacances, les converses entre els professionals també coincideixen: ningú té ganes de tornar. A la sensació de desbordament existent (que ha anat augmentant en aquests mesos) s’ha sumat la crispació entre la població. Les administracions no han explicat encara el perquè dels canvis que s’han produït en el procés d’accés als CAPs i això provoca malestar entre les persones que volen ser ateses per les seves professionals d’Atenció Primària en les mateixes condicions en què es feia abans de declarar-se la situació de pandèmia. Però no només la població té malestar, les professionals també estem superades moralment i físicament per una situació que ens obliga a treballar menystenint les nostres capacitats professionals.

Les persones que treballem a l’Atenció Primària hem hagut de tornar a denunciar la situació amb l’objectiu d’evitar el desmantellament del sistema primarista. 

Per exemple, a Madrid s’han plantejat la renúncia als seus llocs de feina i han vehiculat la protesta a través de la següent plataforma: #Yorenuncio. També l’Asociación de Médicos y Titulares Superiores de Madrid (AMYTS) s’ha reunit amb la gerent d’Atenció Primària amb l’objectiu de presentar una proposta que ajudi a millorar la dramàtica situació que hi viuen. També la plataforma APsemueve ha promogut una demanda col·lectiva amb el mateix objectiu.

A la Comunitat Valenciana el FOro de Médicos de Atención Primaria de la Comunidad Valenciana (FOMAP-CV)  també ha fet un ultimàtum a la conselleria de sanitat en la mateixa línia. 

En aquest context, avui el Departament de Salut ha presentat un Pla d’Enfortiment i transformació de l’Atenció Primària que ja ha despertat el rebuig d’alguns dels principals sindicats professionals del país i d’algunes de les plataformes en defensa de l’Atenció Primària. 

Més enllà de les paraules grandiloqüents, el que necessita l’Atenció Primària són medis, reconeixement de quin és el lloc que ha d’ocupar dintre del sistema sanitari i suport real per part de l’administració. 

El pla sembla una mesura precipitada que no respon, ni de lluny, a les necessitats estructurals que demanda l’atenció primària. La incredulitat entre les persones que treballem a l’atenció primària està ben fonamentada: encara esperem la materialització d’altres plans “salvadors” que ja van ser dissenyats i presentats pel govern sense que posteriorment fossin aplicats (ENAPISC

Des de Rebel·lió Atenció Primària recolzem totes les iniciatives que tinguin com a objectiu defensar l’atenció primària i vetllar per la salut de la població del nostre país.
En aquests moments, pensem que el nostre compromís professional ens obliga a fer un pas endavant per aturar el desmantellament que s’està produint en l’Atenció Primària. És per això que fem una crida a la coordinació entre tots els moviments en defensa de l’Atenció Primària i la sanitat pública així com a la ciutadania per tal de revertir el procés que la pandèmia i els diferents governs hi han iniciat.  

Confiem que encara hi siguem a temps de solucionar la situació.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: