Per què RAP no dóna suport a la convocatòria de vaga de facultatius de l’ICS del 13 d’octubre

L’Atenció Primària (AP) al nostre país es troba en una situació crítica. Les precàries condicions en què treballàvem i treballem les professionals dels Equips d’Atenció Primària (EAP) a conseqüència de molts anys de polítiques de retallades en sanitat s’han vist agreujades per la situació d’emergència sanitària que vivim des de març.

Des de l’inici de la pandèmia per #covid19 Rebel·lió Atenció Primària (RAP) ha denunciat moltes de les decisions que ha pres el govern en la gestió de la crisi amb relació a AP. Hem fet propostes orientades a optimitzar recursos i afavorir l’atenció a la població simultaniejant l’atenció a la pandèmia amb la resta de problemes de salut que presenta la població a qui atenem.

Com en moltes altres ocasions en els darrers anys, ens hem reunit i coordinat amb altres plataformes en defensa de la sanitat pública (de professionals i pacients) per planificar un full de ruta comú que oposi resistència a la situació que estem vivint a dins dels EAPs (aquí, aquí i aquí). En el moment que vivim, trobar espais, energia i temps per coordinar-nos i proposar accions conjuntes no ha estat gens fàcil. Però el nostre compromís professional i de defensa de la sanitat pública ha estat inqüestionable sempre i hem defensat des de l’inici el treball coordinat a dins dels Equips d’Atenció Primària entre totes les professionals que hi treballem i també la participació coordinada amb la ciutadania amb un  compromís conjunt de defensa del sistema públic de salut (com ja vam demostrar fa 2 anys a la #vaga Primaria)

RAP subscriu algunes de les demandes que es fan en la convocatòria de vaga anunciada pels propers 13, 14, 15 i 16 d’octubre (com recuperar les plantilles, augmentar el pressupost per Atenció Primària al 25% o la gestió de les llistes d’espera de les proves complementàries) totes elles reclamacions ja incloses a la convocatòria de vaga que vam fer el 2018 vehiculada per CGT.

Però tenim molts dubtes amb relació a altres dels arguments esgrimits per convocar la vaga en un moment com aquest: 

  • RAP defensa els EAPs com unitats imprescindibles pel bon funcionament de l’AP. Les reivindicacions laborals i professionals han d’anar de la mà perquè totes les persones que treballem als EAPs hem patit les retallades econòmiques i les dificultats derivades d’un govern que ha prioritzat l’orientació hospitalocèntrica del sistema sanitari per sobre de l’AP. És per això que pensem que la mobilització és imprescindible però de forma coordinada i inclusiva (tal com ja vam defensar a la vaga de fa 2 anys)
  • L’acord de sortida de vaga signat l’any 2018 per desconvocar la mobilització contemplava regular el nombre de visites per professional i dia. En aquells moments, RAP ja es va manifestar en contra de centralitzar els problemes de l’Atenció Primària en la gestió de l’agenda a partir d’aquest indicador. El temps ha demostrat la impossibilitat de materialitzar aquest acord. Tot i això, la convocatòria actual de vaga torna a sol·licitar en el seu primer apartat limitar el nombre de visites.
  • Plantejar la vaga en el moment actual és fruit del desgast que vivim a dins dels EAPs i de la incompetència dels nostres governants que un cop més no han estat capaços de prendre decisions valentes que potenciïn l’AP i a la nostra població. Ens agradaria pensar que encara hi som a temps de provocar un efecte revulsiu en les nostres administracions que permeti el canvi que necessita el funcionament actual de l’AP per poder atendre a la nostra població amb les garanties que necessita. 

En qualsevol cas, el temps s’esgota i la nostra població patirà les conseqüències derivades de la pandèmia i dels canvis organitzatius imposats pels nostres gestors. Cal una ràpida intervenció en AP, tal com s’ha fet en altres nivells del sistema . Les professionals estem al límit i no està gens clar que puguem aguantar gaire més si no hi ha millores importants a curt termini (abans que la situació empitjori amb l’arribada de la tardor i l’empitjorament de l’escenari virològic actual)

Un comentario sobre “Per què RAP no dóna suport a la convocatòria de vaga de facultatius de l’ICS del 13 d’octubre

Agrega el tuyo

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2021

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

EPIKRISIS BLOG

Juicio crítico de la realidad médica

Navegantes de Tres Cabezas

El podcast de IBAMFICtec sobre Medicina Familiar y Comunitaria

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: