Rebel·lió Atenció Primària dona suport a la Vaga del 10M convocada per la Mesa Sindical de Sanitat.

3 de març de 2021

Hi ha un ampli consens internacional sobre la importància que té l’Atenció Primària (AP) en la millora de la salut de la població. L’OMS estima que l’AP pot resoldre més del 70% dels problemes de salut de les persones.

L’AP està patint un desmantellament progressiu i premeditat des de l’inici de la crisi de 2009, quan es va disminuir la despesa en sanitat més d’un 11%, sent l’AP la més afectada, amb una caiguda d’un 13%, malgrat que l’OMS recomana que es destini un 25% de la despesa sanitària a l’AP (a Espanya no arriba al 14% i a Catalunya és d’un 13%)

Durant la crisi / estafa, l’AP va perdre gairebé 1.400 professionals que, malgrat els anuncis del govern, no s’han recuperat. Segueixen havent moltxs professionals amb contractes precaris i els salaris estan molt per sota de la mitjana europea. 

Al voltant de l’AP, a Catalunya, s’han muntat dispositius «ad hoc» per atendre algunes patologies, el que està portant a una pèrdua de la longitudinalitat i integralitat en l’assistència als pacients, alhora que s’estan traient recursos econòmics a l’AP, apostant per un sistema hospitalcentrista controlat pel mercat.

La pandèmia de la COVID-19 ha desbordat a una AP ja afeblida i ha suposat un esforç descomunal per part d’uns professionals que, abans de la pandèmia, ja estaven sotmesos a molta pressió. No hi van haver EPIs, no hi va haver organització ni lideratge per part dels gestors, no es van cobrir les baixes causades per la pandèmia, es van tancar CAPs quan més necessaris eren, no hi van haver rastrejadors, es va perdre l’accessibilitat i el telèfon va substituir al fonendoscopi, es va derivar a la població a l’061 (Ferrovial), i a l’hospital … Les condicions de treball dels i les professionals que ja no eren bones, es van deteriorar encara més, afectant la seva salut, tant física com emocional. La qualitat de l’atenció està molt afectada com a conseqüència de tot l’anterior.

El proper dia 10, la Taula Sindical de Sanitat de Catalunya, participada per CATAC-CTS, CGT, COS, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem i USOC han convocat vaga de tots i totes els professionals sanitaris i de serveis assistencials, i també una vaga sectorial indefinida en forma d’aturades a partir del 15 de març. (Https://www.salutenvaga.cat/wp-content/uploads/2021/02/Convocatoria-vaga-10M.pdf)

Des Rebel•lió AP recolzem aquestes vagues i les demandes que es reivindiquen, que coincideixen amb les que venim defensant de fa anys, especialment la d’una sanitat 100% pública, un model centrat en l’AP, destinar un 25% del pressupost de sanitat a l’AP, i la recuperació del poder adquisitiu totes les professionals.

Demandes que reivindiquem

 1. Una sanitat de gestió, titularitat i provisió 100% pública.
 2. Els professionals que facin una mateixa feina han de tenir les mateixes condicions laborals. Cal eliminar les diferències en les condicions laborals entre les treballadores.
 3. DESPROTEGIDES MAI MÉS. No posar en perill els professionals de la salut ni a les usuàries i usuaris que atenem. Assegurar sempre i en tot moment una correcta protecció laboral de les treballadores i els treballadors.
 4. Reconèixer malalties laborals A TOTES les treballadores i treballadors. Fer extensiu el reconeixement de la COVID-19 com a malaltia professional a TOTES les treballadores que estiguin exposades a aquest risc en el seu entorn laboral.
 5. Jubilació anticipada per al personal de la sanitat. Incloure al personal dels centres sanitaris al dret per rebaixar l’edat de jubilació, a causa de la penositat, perillositat i toxicitat de les condicions de treball. Regulació de la jubilació parcial
 6. Recuperació del poder adquisitiu i drets laborals perduts d’ençà les retallades del 2010. Fer efectiva la derogació i reversió dels efectes del DL 3/2010 segons acord parlamentari del 10/10/2019 i amb data d’efecte el 1/1/2020.
 7. Reduir la temporalitat i la precarietat en les contractacions. Contractació estable i de qualitat que permeti el gaudiment de drets així com compaginar la vida laboral i personal dignament.
 8. Model sanitari centrat en l’atenció primària. Destinar el 25% del pressupost a l’Atenció Primària de salut tal com demana l’OMS.
 9. Despesa sanitària per càpita homologable al països de l’entorn europeu.
 10. Jornada de 35h setmanals per al torn diürn i reducció de jornada per al torn nocturn. Tornada al còmput horari anual previ a la crisi de 2010.
 11. Adequar les ratios professional/usuari per una correcta assistència i definir els rols professionals. Reconèixer i desenvolupar les capacitats competencials de cada una de les categories professionals amb el conseqüent reconeixement econòmic. Reducció de les carregues laborals.
 12. Reconeixement del plus de perillositat per a totes les categories del personal que treballa en sanitat.
 13. Cobertura de TOTES les jubilacions i vacants, així com de les absències per vacances, formació, permisos i baixes per malaltia.
 14. Aturar i revertir les externalitzacions. La SALUT NO HA DE SER UN NEGOCI. Prou utilització de recursos públics en benefici de la privada.
 15. Internalització de serveis basics pel correcte funcionament del sistema sanitari com son el d’ambulàncies, SAD, neteja, atenció emergències 061 Contact Center, etc.
 16. Exempció voluntària de treballar els caps de setmana i les guàrdies per als majors de 50 anys.
 17. Eliminar l’actual sistema pervertit de DPO (Direcció Per Objectius) i convertir aquest complement en una paga extraordinària que sigui percebuda per totes i tots els treballadors.

Mes informació, comunicats, mobilitzacions i cartel oficial de la vaga : https://www.salutenvaga.cat

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2022

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: