Externalitzar la vacunació fora dels CAPs és discriminatori i ineficient.

Els CAPs poden vacunar fins i tot els dies festius.

Les entitats sotasignants manifesten el seu desacord amb la decisió unilateral del Servei Català de la Salut de promoure la vacunació de molts ciutadans en grans espais no habilitats com espais sanitaris avisant a la població a través de sms.

Aquesta situació crea greus problemes i disfuncions:

  1. No assegura l’equitat en l’accés a la vacunació. Les persones amb dificultats per a usar eines telemàtiques o que no disposin de connexió a internet mòbil no podran accedir.
  1. No estableix cap criteri de priorització per motius de situació clínica o d’especial vulnerabilitat social com sí ho podrien fer els professionals que atenen els ciutadans, i els coneixen, des dels seus centres d’atenció primària (CAPs).
  1. Obliga a les persones a desplaçar-se lluny dels seus consultoris i CAPs de referència. Perjudica les persones més grans i/o amb dificultats de desplaçament. Aquest fet s’agreuja en l’àmbit rural. 
  1. La vacunació als CAPs permet que els professionals de referència resolguin dubtes  i donin resposta als temors que genera l’administració de la vacuna. 
  1. En les primeres 48 hores d’implantació ha provocat sobrecàrrega i col·lapse de les centraletes telefòniques dels CAP acompanyades de visites presencials als centres per consultes de persones demanant informació i ajut. Tot plegat, sense haver informat als professionals del procediment. Enlloc de treure feina al CAP, n’ha afegit.
  1. Diverses organitzacions científiques a nivell estatal han manifestat el seu desacord en l’externalització dels plans de vacunació contra la COVID-19 1,2 
  1. Novament suposa una despesa de recursos (espais, personal per organitzar-ho, infermeres i administratius per portar-ho a terme) que no serveixen per reforçar la credibilitat al voltant del discurs d’enfortiment de l’atenció primària i salut comunitària. 

8. Vacunar als CAPs dona una millor garantia de seguretat del pacient en cas d’un eventual efecte advers.

Exigim que la vacunació es faci als CAPs, com a tasca essencial pròpia de les infermeres que hi treballen. Per a fer-ho, si fos necessari, es poden ampliar els horaris i personal d’aquests centres, utilitzant la despesa que suposa fer-ho en centres no sanitaris, o amb persones voluntàries d’altres serveis, tal com es planteja. En aquells CAPs amb greus problemes d’espai, caldrà facilitar entorns adients i propers al ciutadà que, sens dubte, sabrà proposar el mateix centre. No fer-ho així és empobrir encara més l’atenció primària de salut del país; i això, com sabem, suposa discriminar les persones més desafavorides, les més pobres, i augmentar la morbimortalitat.

3 comentarios sobre “Externalitzar la vacunació fora dels CAPs és discriminatori i ineficient.

Agrega el tuyo

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2022

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: