Comunicat de Rebel·lió Primària (RP) sobre les actuacions del Síndic respecte a la saturació dels EAP

1 de març de 2018

El passat 14/6/2017, representants de RP, es van reunir amb el Síndic de Greuges de Catalunya per exposar-li la situació de l’atenció primària en els últims anys, especialment des de 2010, amb l’augment brutal de les retallades a serveis públics, que van ser expressades en el manifest de Can Vidalet (1) del 7/2/2017.

El 7/2/2018, vam rebre contestació del Síndic (2), al qual agraïm les gestions que ha dut a terme en relació a l’exposat per Rebel·lió Primària. De la seva contestació, i del que raona sobre les respostes rebudes per part de l’administració sanitària, deduïm que les explicacions donades al Síndic han estat confuses i fal·laços.
Per això volem manifestar:

1- El manifest de Can Vidalet va ser registrat en la Conselleria i en l’ICS, el 07/02/2017 i mai va rebre resposta oficial.

2- L’administració va convocar reunió amb la direcció de l’EAP i amb els signants del manifest de Can Vidalet el 21/3/2017. Van acudir els següents directius per part del SCS / ICS:

.Gerent Àmbit Metropolitana Sud,
.Gerent de l’Àmbit Metropolità RSB,
.Director Metropolitana Sud,
.Directora SAP Centre,
.Director sector sanitari Baix Llobregat Centre,
.Adjunta director sector sanitari Baix Llobregat.

L’EAP  de  Can  Vidalet, pràcticament  al  complet, va decidir acompanyar  els signants  del manifest en aquesta reunió.
Els directius es van interessar pels problemes específics de Can Vidalet, cosa que es suposa que ja haurien de conèixer pel seu càrrec. L’EAP els va detallar punt per punt, els problemes reals als quals s’enfrontava en el seu quefer diari, que ja s’havien descrit en el nostre manifest (1). Van expressar «prendre nota» i ens van emplaçar a una nova reunió per valorar els canvis que s’haguessin de dur a  terme, i que hauria de celebrar-se als 3 mesos.
A dia d’avui no s’ha convocat.

3- Durant 2016, a Can Vidalet, no es van cobrir absències per vacances, dies de lleure, formació, reduccions de jornada ni IT. Fins i tot una jubilació es va trigar 4 mesos en suplir. El trastorn que això va provocar en el funcionament de l’EAP, i en l’assistència que es podia oferir als usuaris, va ser el detonant del manifest.

4- En relació a les llistes d’espera d’altres especialistes o de l’hospital de referència, si s’ha fet alguna actuació, ha estat molt deficient perquè no han disminuït. La llista d’espera dels i les professionals de  l’EAP  segueixen  sent inacceptables i  continuen causant saturació  en el dispositiu d’urgències del centre.

5- La manca de professionals per cobrir absències té molt a veure amb el tipus de contracte que se’ls ofereix i amb les condicions de treball dels centres. Es van fer contractes mensuals, almenys en una interinitat llarga.

6- El clima de «transparència»  de  la direcció  de  la SAP  és  una altra entelèquia  que no mereix més comentari. Els i les professionals no reben informació, sinó ordres.

7- Les radiografies segueixen sense informar-se.

La situació que es denunciava en el manifest de Can Vidalet, eren similars sinó idèntiques a les que hi havia i segueix havent-hi en la majoria d’EAP, de manera que crida l’atenció que l’equip de directius es va interessar molt concretament a l’EAP de Can Vidalet , obviant el manifest.

(1) La necessària rebel·lió dels metges. Manifest de Can Vidalet. 7/2/2017.
(2) Resposta del Síndic de Greuges de Catalunya. 7/2/2018

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Crea un sitio web o blog en WordPress.com

Subir ↑

Primum non nocere 2022

Desde octubre de 2003. Decano de los blogs sanitarios en español. Blog de medicina, atención primaria y mucho más….. o mucho menos.

lacabecera.org/

Por una Atención Primaria Universal y de Calidad

A %d blogueros les gusta esto: